Till er som är torra och tråkiga: Ta texten med en nypa salt. Jag är inte bitter, men en gnutta sarkasm är i min värld roligare än klassiska tack-kort.

Igår fotograferade jag Run Dirt Race här hemma i Uddevalla. Ett race med en hinderbara, lite som Tough Viking(eftersom jag är helt okunnig så får jag lov att dra liknelser som i praktiken kan vara helt tokiga enligt de som är mera insatta, ok? Deal.). Det var helt fantastiskt och jag hade superkul, speciellt nu när jag vilat ut och inte mår illa av trötthet längre. Jag var trots allt inte med och sprang, så jag behövde verkligen vila efteråt. Bröllopsbakis, som vi fotografer brukar säga om söndagar på sommaren.

Run Dirt Race

Jag var på plats runt kl 10, ca 1,5h innan första start. Det var tokvarmt och jag tyckte otroligt synd om mig själv, speciellt jämfört med de som skulle tävla i en fysiskt ansträngande gren under bar himmel en solig dag. Så, jag började med an plan för att orka dagen och logiskt nog tog jag mig en kaffe hos Fogarolli som var på plats. Kanske inte så taktiskt av mig att välja en varm dryck, men smarta som  Fogarolli var så erbjöd de stolar och skugga så de fick min röst ändå.

Fogarolli

Jag började fotografera lite smått runt 10.30, och höll på till… 14.30, kanske? Ni som känner mig vet att det blev en hel del bilder. När loppet väl startat så liknade eventet ett bröllop till stor del. För min del alltså, i hur jag arbetade. Jag har svårt att tro att de som fick bada i färg, lera, sand och saltvatten kände att de hade valt samma produkter till frisyren på ett bröllop.

Run Dirt Race Run Dirt Race

Nu tappade jag tråden – eventfoto var det. Jag försöker fånga ”the inbetweeners” och dokumentera det, snarare än att stå statiskt vid mållinjen och endast fota likt på röda mattan. Jag vill återge känslan för de som inte upplevde ögonblicket själva, gärna med en komisk känsla. Jag försöker samtidigt hålla det på en nivå som inte kränker personen på något vis. Helt enkelt en bild som ser rolig ut, och som personen som ser rolig ut själv kan skratta åt utan att känna obehag.

Run Dirt Race Run Dirt Race Run Dirt Race Run Dirt Race

Andra saker som liknar ett bröllop är bristen på kontroll, och hur jag hanterar det. Jag kan inte förutbestämma var och när spontana ögonblick värda att fotografera kommer att dyka upp. Inte heller väder, platser eller personer är något jag kan kontrollera. Här använder jag min erfarenhet som ofta hjälper mig att förutse sådant som blir bra på bild. Detta betyder att en stor del av dagen så panikspringer jag mellan platser, och sedan mixar jag det med att sätta mig ner och vänta på att barnet skall börja dansa eftersom jag SER att det är på väg 😉 Detta är även när jag brukar luncha. Squatposition med kameran i knäet i väntan på att barn ska göra något gulligt är en perfekt position för att även gå igenom väskan efter snacks. 

Run Dirt Race Run Dirt Race

Andra saker jag fångar är

  • Kommunikation mellan människor – vi är sociala varelser och detta är ett socialt evenemang. Detta är det absolut viktigaste.
  • Actionbilder –På Run Dirt Race är det tex när någon hoppar i vattnet.
  • Artsy stuff – Jag köper inte en kamera för flera månadslöner utan anledning.
  • Stora överblicksbilder som visar de som inte var där hur det såg ut, samt påminner de som var där om hur det var. På Run Dirt Race är det blå himmel, grönt(/gult) gräs, folksamlingar samt hav. Bilder som visar att vi är vid havet, att vädret är fint, att det är sommar och att det är en folkfest.
  • Detaljbilder – ofta kopplade till den känslan jag vill fånga. På Run Dirt Race är det många närbilder på lera som går hem.
  • Porträtt – Ingen orkar gå igenom ett album på 600 bilder om personen inte letar efter en bild på sig själv 😉

    Här är några av mina favoriter, vissa faller in i kategorierna ovan. 🙂

Run Dirt Race Run Dirt RaceRun Dirt Race Run Dirt RaceRun Dirt Race Run Dirt Race Run Dirt Race Run Dirt Race

Mixen av dessa saker är det jag uppskattar mest med att fotografera event. Allt som allt – en grym dag. OTROLIGT välorganiserat med många engagerade funktionärer som dessutom var väldigt kunniga. Om något gick fel under dagen, så märktes det verkligen inte. Allt flöt på bra och sponsorerna hade ordnat GRYMMA hinder. Fler bilder kommer, checka in Run Dirt Race på Facebook och Instagram. Tacktactack, Marcus och Dotte, för att ni står ut med mig!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *